Cesar lingewaardParkinsonnet

Thuis in bewegen

Wat is oefentherapie

Van jongs af aan heeft iedereen zijn of haar eigen manier van bewegen aangeleerd. Staan, zitten, lopen, bukken: het zijn handelingen waar we niet meer over nadenken. Maar wat als het mis gaat?

Het lichaam heeft zijn grenzen en door ongelukken, aandoeningen of belastend gebruik kunnen (ook op jonge leeftijd) klachten ontstaan. Werk, sport, school, huishouden of gewoon bewegen worden lastig of soms zelfs onmogelijk. In zulke gevallen is de oefentherapeut er voor u.

Wat doet de oefentherapeut?

De oefentherapeut maakt mensen bewust van hun bewegingsgewoonten en geeft alternatieven. Hoe gebruikt u uw gewrichten tijdens het bukken? Op welke manieren kan herstel bevorderd worden? Is het mogelijk om door kleine aanpassingen weer te kunnen werken of sporten? Het belangrijkste van de behandeling is wat u wilt.

De oefentherapeut begeleidt u en gaat samen met u op zoek naar mogelijkheden om het probleem op te lossen. De oefentherapeut geeft adviezen en oefeningen, die u na het oefenen in de praktijk, direct in uw dagelijks leven kunt toepassen. Hierdoor leert u stukje bij beetje een nieuwe manier van bewegen, waardoor de belasting op uw lichaam vermindert en de klachten zullen verminderen/verdwijnen. Weer kunnen participeren in de maatschappij staat centraal. Daarnaast bestaat de behandeling uit preventie, zodat de klachten in de toekomst voorkomen kunnen worden.